Het is volop lente en de heerlijke zon is duidelijk voelbaar!
Maar een wollen cardigan of trui kan toch nog deugd doen ’s morgens of ’s avonds. Uiteindelijk draag je deze natuurlijke kwaliteit heel het jaar door.
Omdat we nu veel ‘in ons kot’ zitten is het misschien het moment om je veel gedragen winter stuks te reinigen, of misschien ook niet?
We hebben de ervaring dat klanten soms angst hebben wollen kledingstukken aan te kopen omdat ze niet weten hoe ze ervoor moeten zorgen.
Daarom wat tips en advies hoe je het beste zorg draagt voor al je dierbare wollen stuks!
We gaan wat meer in detail voor 3 wolsoorten.
Mohair is een van de meest duurzame wolsoorten. Kledingstukken van dit materiaal gaan lang mee doordat de vezels kleurvast zijn en niet pillen. Nog een voordeel: mohair is een natuurlijke, zelfreinigende vezel. Hierdoor is het uitschudden van een artikel vaak al voldoende om het vuil er voor een deel af te laten glijden. Mohair items reinig je verder door ze te laten luchten in de buitenlucht of in de stoom van de badkamer.
Ook Alpaca heeft veel praktische voordelen: het reguleert warmte, houdt geen geurtjes vast, is waterafstotend en hoeft nauwelijks gewassen te worden. Ook eventuele kreukels verdwijnen vanzelf tijdens het dragen. Anders kan het stuk op een lage stand (max.110°) worden gestreken.
Merinowol is zacht en soepel, maar ook sterk en veerkrachtig. Het fijne van merinowol is dat het ook de zelfreinigende eigenschappen heeft en dus niet zo vaak gewassen hoeft te worden. Was merinowol bij voorkeur pas als het echt nodig is. Met de hand, met een speciaal wolwasmiddel. Laat je kledingstuk vervolgens liggend drogen.
Opwollen of pilling willen we ook even ter sprake brengen, vaak een delicate zaak.
Sommigen zien opwollen als een teken van slechte kwaliteit, maar dat is niet zo!
Wol en pilling is zoals peper en zout, ze horen gewoon samen.
Het gaat er natuurlijk ook over hoe je het bekijkt, negatief of positief. Wij kiezen voor het laatste.
Wij zien het een beetje als het volwassen worden van je stuk. We houden er eigenlijk wel van, het geeft je wooly’s meer karakter, diepte en schoonheid.
Zoals een jeans ook zijn ‘patina’ krijgt. Let wel op! Er is een groot verschil tussen je favoriete jeans en je delicate wollen cardigan of pull.
Was wol NOOIT samen met jeans! We benadrukken : nooit! Jeans wordt misschien fijner om te dragen na veel wassen, wol dus ZEKER NIET!
Voor zij die toch liever het opwollen verwijderen, lees de tip onderaan.
Om ervoor te zorgen dat je kledingstuk net zo mooi blijft als de dag dat je het kocht, moet je rekening houden met het volgende (en check zeker ook het waslabel):
- Wol is zelfreinigend. Hang het na het dragen een nachtje in open lucht.
- Nooit plaatselijk proberen een vlek te verwijderen; was altijd het volledige kledingstuk.
- Was verschillende kleuren apart.
- Gebruik geen bleekmiddel!
- Was wol op 0 graden in de wasmachine op het wol-programma (je mag ook het bijhorend wol-zwier-programma gebruiken).
(Natuurlijk is het ook mogelijk om met de hand te wassen, maar waarom met de hand wassen als het resultaat net zo goed is bij gebruik van de machine?) - Als je met de hand wast, zorg er dan voor dat je voldoende water gebruikt. Zorg dat je je stuk ook niet wringt of kneust in het water; dit kan worden voorkomen door de juiste hoeveelheid water te gebruiken.
- Gebruik een pH-neutraal wasmiddel of bij voorkeur een speciaal wolwasmiddel.
- Let er op dat bij het spoelen de temperatuur van het spoelwater gelijk is aan het waswater.
- Hang of leg een wollen kledingstuk nooit te drogen als het verzadigd is met water. Probeer zoveel mogelijk water te verwijderen (niet uitwringen) en leg het NIET op iets dat vocht absorbeert (zoals een handdoek). Kleuren kunnen dan uitlopen/vervagen en de natuurlijke elasticiteit van het kledingstuk kan afnemen.
- Steek wol NOOIT in de droogtrommel! (tenzij het doel is om er vilt van te maken)
- Gebruik bij eventueel strijken (max. 110°) een stoomstrijkijzer of leg een vochtige beschermende doek tussen een gewoon strijkijzer en het wollen oppervlak.
- Wil je pilling verwijderen als het je te veel stoort, raden we aan een wolkammetje of een Sweater Stone puimsteen te gebruiken. Het is natuurlijk en gebruikt geen chemicaliën of batterijen.
Volg deze stappen en geniet jarenlang van je wollen aankopen!